Egészség, Harmónia, Belső béke

Bowen technika

bowentechnika A Bowen technika egy manuális kezelésrendszer, amely az izom és kötőszöveti struktúrákra, az idegrendszerre és a belső szervekre egyaránt hat. A kezelések során a test egészét szem előtt tartva feszültségállapotokat oldunk a kötőszövetben, és ezen keresztül a mélyebb struktúrákban, szervekben. A blokkok oldódása után a test öngyógyító folyamatai sokkal hatékonyabban működnek. A Bowen technika az egész testet behálózó fasciarendszeren keresztül a test minden szervrendszerére hatással van: javítja a szervezet vér- és nyirokkeringését, a tápanyagok felszívódását, optimalizálja a hormon-, a kiválasztó- és az idegrendszer működését és a méregtelenítés hatékonyságát.

Mi is az a kötőszövet, más néven fascia? Testünk azon szövete, amely támogatja és összeköti a belső szerveket, hozzájárul a csontképzéshez, építi az érfalakat, az izmokat a csontokhoz köti, sérülés esetén pótolja a más típusú szöveteket, fizikailag egyben tartja a testet. A harmónia, az egyensúly állapotában úgy lehetne elképzelni, mint egy kifeszített sátorponyvát. Ám akár fizikai, akár lelki sérülés ér bennünket, annak lenyomata a kötőszövetben is megmarad, és a sátor megroggyan, húzás és feszültség blokkok keletkeznek benne. A test mindig egyensúlyra és tehermentesítésre törekszik, így lehetséges az, hogy egy régi sérülés kínzó fájdalmakat okoz évek múltán egész más területen. Ilyenkor nemcsak az izmok kerülnek fokozott terhelés alá, hanem a belső szerveink is igyekeznek úgy módosítani funkciójukat, hogy az a túlélésünket szolgálja. Amikor a lelki harmóniát újra elérjük a megnyugvás vagy konfliktusoldás által, akkor testünk is szeretne visszarendeződni, ám ott van a kötőszövet, melynek feszültsége ezt nem mindig engedi.

sátor

A Bowen technika kiválóan alkalmas ellazulásra és feltöltődésre, és jól alkalmazható akut és akár hosszú évek óta fennálló krónikus állapotok esetén is. A kezelés során a test meghatározott területén – izmokon, inakon, kötőszöveteken – néhány finom, pontos mozdulatot végzünk, majd az idegrendszer erre az impulzusra válaszként oldja az ott lévő feszültséget. A fogás sorozatok közé szünetek vannak beiktatva. A szünetek jelentősége rendkívül nagy, mert a fogások közötti percekben történik meg az idegrendszeri visszacsatolás, az agy ilyenkor integrálja, a fogások által keltett impulzust. Az idegrendszeri visszacsatolásnak a tiszteletben tartása és kivárása meghatározó része a kezelésnek, mert ez teszi lehetővé a testnek, hogy saját természetes egyensúlyát visszaállítsa.

A Bowen mozdulatok a következő mechanizmusokat aktiválják, hogy helyreállítsák a test öngyógyító folyamatait:

Strech reflex:
A legtöbb Bowen mozdulatot az izmok eredésénél, tapadásánál, illetve az izom hasánál végezzük, ahol az izomorsók helyezkednek el. Az izomorsók informálják az idegrendszert az izom és ínszövet feszültségi állapotáról, hosszáról, tónusáról. Ezeket a receptorokat stimuláljuk a Bowen fogásokkal, melyek egy finom nyújtó (challenge) és egy ezt követő átgördülő (rolling) fázisból állnak. Izomfájdalom, izomgörcs esetén (amikor az izom egy ingerületi burokban van) megtörhető ez a helytelen körforgás az idegrendszer által fogadott stimulus megváltoztatásával.

Izületi proprioceptorok (Golgi receptorok):
Az ízületek kezelésekor a Bowen mozdulatok közvetlenül befolyásolják az ízület egészét, beleértve a proprioceptorokkal sűrűn ellátott ízületi tokot és szalagokat. Itt ismét az idegrendszer fogadja a stimulust, majd visszahatásként normalizálja az ízületi működést, így nincs szükség erőteljes manipulációra.

Izompólya (Fascia):
Minden mozdulat a felületi kötőszövet szintjén történik. Ez hatással van az izmok és idegek kapcsolatára, így mobilizálva az izmot vagy inat. A fascia központi szerepet játszik az izom koordinációban, a testtartásban, ill. a szervezet teljes strukturális és funkcionális összerendezettségében. Sérülés esetén mindezeket a funkciókat negatívan befolyásolja, hogy a fascia merevebbé válik, összehúzódik, dehidratálódik, akár meg is csavarodik, ahogy ezt Ida Rolf és sok más ostheopata munkássága is alátámasztja. Bowen kezelést követően gyakran tapasztaljuk, hogy a letapadások, összenövések fellazulnak, a szövetekben lévő hegesedések lágyabbá válnak, illetve hogy a testtartás és mozgékonyság erőteljes külső mobilizáció vagy nyújtás alkalmazása nélkül is javul.

Szegmentális visceroszomatikus spinalis reflexek:
Ezen reflexeket a legtöbb alapkezelés kiváltja, így létrehozva megfelelő válaszokat a belső szervekben a bőr, az izmok, és idegek ingerlése által. A Bowen talán legalapvetőbb és legfontosabb hatása, amit a vegetatív idegrendszerre fejt ki, ahol a szervezet öngyógyító mechanizmusainak irányító központja van. A vegetatív idegrendszer ellenőrzi a testfunkciók több mint 80%-át, és nagyon érzékeny külső stresszhatásokra. Napjainkban a legtöbb ember a folyamatos stressz és a szimpatikus idegrendszer túlingerlésének állapotában él. Gyógyulási folyamatok akkor kezdődnek, amikor a vegetatív idegrendszer paraszimpatikus módba vált át. A technika láthatóan katalizálja ezt a folyamatot. A kezelések alatt megfigyelhető, hogy egyesek igen gyorsan álomba merülnek, illetve mélyen ellazult állapotba kerülnek. Ez mutatja az átmenetet a paraszimpatikus dominancia felé egy mélyebb szinten történő stressz oldódás kíséretében. Ez talán a magyarázat arra, hogy néhány Bowen kezelés gyakran reaktiválja a felépülési folyamatot, ami a traumából való gyógyulás, betegség vagy operáció után elakadt.

Trigger pontok:
Sok Bowen mozdulat egybeesik ismert trigger pontokkal. A kezelés folyamán ezen pontokat érintve a fájdalom csökkenését, az ízületi mobilitás és az izomkoordináció javulását tapasztalhatjuk.

Akupunktúrás pontok és meridiánok:
Munkánk fókusza nem az energiarendszeren van, és nem hasonlít sem az akupunktúrához, sem az akupresszúrához. Ennek ellenére megfigyelhető, hogy a legtöbb mozdulat átfedésben van akupunktúrás pontokkal, némelyik több meridiánt is keresztez. Az akupunktőrök összefüggést látnak a Bowen mozdulatok és a megfelelő pontok indikációi és hatásai között. Szintén beszámoltak az akupunktúrás pontok pulzálásának azonnali változásáról a mozdulatok hatására.

Neurolymphatikus pontok, lymphatikus (nyirok) keringés:
Bizonyos Bowen kezelések aktiválják a nyirokereket, ill. a neurolymphatikus reflexpontokat, szabályozva a nyirokkeringést és stimulálva az immunrendszert.

Tudományos fascia kutatások:
http://www.fasciaresearch.de
http://www.fasciaresearch.com

Életfa Egészségház 2017.